CMYK er et fargesytem som brukes i forbindelse med trykk og reproduksjon. Trykkfargene er Cyan, Magenta, Yellow og Key. CMYK er et subtraktivt fargesystem. Det vil si at når cyan, magenta og gul blandes, blir fargen svart.
Subtraktivt fargeblanding er hvordan fargenyanser oppstår når vi betrakter overflater som inneholder pigmenter som absorberer noen bølger av synlig lys og reflekterer andre. Subtraktive fargesystemer begynner med hvitt lys, fra hvitt lys subtraheres noen bølger ved at pigmentert maling eller fotografisk film plasseres mellom betrakteren og lyskilden eller den reflekterende overflaten.
Additiv fargesystem oppstår av at lys med ulike bølger sendes ut fra en lyskilde. Øyet vårt oppfatter det utsendte lyset som uliker farger, avhenging av blandingsforholdet mellom primærfargene. Som primærfarger brukes rød, grønn og blå (RGB). Når alle primærfargene blandes i like deler oppfatter øyet vårt det som hvitt.
De 7 fargekontrastene
Kulørkontrast: Når du skal utrykke denne kontrasten har du bruk for minst tre klare, sterke fager som er forkjellige fra hverandre. Da kan vi ta rød, gul og blå. Når man blander ut fargene, avtar styrken på fargens egen kontrast, men den er der.
Lys- mørk kontrast: Svart og hvit gir den allert største kontrasten mellom lys og mørke. Mellom den ligger det et hav av gråtoner. Enhver fargetone har sin egen lyshet eller egen mørkhet i forhold til hvor den er plassert. Når du f.eks maler, kan kontrasten virke slik at hvis du har en hovedeffekt av gult i bilde, vil komposisjonen som helhet anta en lys karakter.
Varm- kald kontrast: Kalde og varme farger virker på oss rent fysisk. I et rom som er malt i rødoransje, og et annet rom som er malt med blågrønt, svingte menneskenes følelse av kulde med 3-4 gradet. I følge Johannes Itten, som har forsket på farger, er dette vitenskaplig bevist. Det viser altså at blågrønt demper blodomløpet, mens rødoransje setter det i gang.
Komplementær kontrast: Et komplementærpar er alle de fargenen som står rett overfor hverandre i fargesirkelen. Når de står ves siden av hverandre, fremhever de hverandres strålekraft. Komplementærkontrasten består av en kald og en varm farge. Det finnes bare en farge som er komplementær til en annen. De tre primærfargene i fargesikelen er alltid til stede i et komplementærpar:
- Blått: rødt + gult
- Gult: rødt + blått
- Rødt: gult + blått
Simultankontrast: To forkjellige farger som ser mest forkjellige ut og blir ekstra kontrastfulle når de er nær hverandre
Kvalitetskontrast: kontrast mellom ren og dempet farge. Fargen blå kan for eksempel oppleves ekstra ren og stålende ved siden av en gra farge.
Kvantitetskontrast: Store forkjeller mellom størrelse på forskjellige farger gir større kontrast. For eksempel mye svart og litt rødy. En harmonisk kvantitetskontrast innebærer at farger ed høy lysverdi, for eksempel gult, trenger mindre plass enn farger med lav lusverdi, for eksempel blått.
Fargesirkelen